Słodki pomysł na śniadanie – najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, ale nadaje się też do naleśników. Palce lizać! Koniecznie wypróbujcie nasz przepis na konfiturę z dyni i gruszki. Coś pięknego!
składniki:
- 750 g dyni
- 200 ml soku jabłkowego
- 700 g dojrzałych gruszek
- 1,5 limonki
- 500 g cukru żelującego 2:1
- 3 łyżki brandy gruszkowej
przyrządzanie:
Dynię obieramy, pestki usuwamy, miąższ drobno ścieramy na tarce. Gotujemy z sokiem jabłkowym przez 10-15 minut pod przykryciem, aż będzie miękka. Studzimy.
Gruszki obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę, odważamy 500 g. Limonkę sparzamy, skórkę obieramy i kroimy w cienkie paski. Odstawiamy pod przykryciem do lodówki. Sok z limonki wyciskamy i mieszamy w wysokim garnku z gruszkami i cukrem żelującym, odstawiamy na 2-3 godziny do przegryzienia się smaków.
Odważamy 500 g dyni, dodajemy skórkę z limonki do masy gruszkowej i gotujemy przez 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy brandy gruszkową do smaku. Konfiturę natychmiast przelewamy do przepłukanych gorącą wodą słoików. Słoiki dobrze zamykamy i pozostawiamy do ostygnięcia.