Słodki pomysł na śniadanie – najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, ale nadaje się też do naleśników. Palce lizać! Koniecznie wypróbujcie nasz przepis na konfiturę z dyni i gruszki. Coś pięknego!
składniki: 
- 750 g dyni
 - 200 ml soku jabłkowego
 - 700 g dojrzałych gruszek
 - 1,5 limonki
 - 500 g cukru żelującego 2:1
 - 3 łyżki brandy gruszkowej
 
przyrządzanie:
Dynię obieramy, pestki usuwamy, miąższ drobno ścieramy na tarce. Gotujemy z sokiem jabłkowym przez 10-15 minut pod przykryciem, aż będzie miękka. Studzimy.
Gruszki obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę, odważamy 500 g. Limonkę sparzamy, skórkę obieramy i kroimy w cienkie paski. Odstawiamy pod przykryciem do lodówki. Sok z limonki wyciskamy i mieszamy w wysokim garnku z gruszkami i cukrem żelującym, odstawiamy na 2-3 godziny do przegryzienia się smaków.
Odważamy 500 g dyni, dodajemy skórkę z limonki do masy gruszkowej i gotujemy przez 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy brandy gruszkową do smaku. Konfiturę natychmiast przelewamy do przepłukanych gorącą wodą słoików. Słoiki dobrze zamykamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















