Przygotowuje się go szybko, smakuje każdemu i jest idealny na mroźne zimowe wieczory. Koniakowy aksamitny krem z dodatkiem kwaśnych wiśni - oto nasza propozycja na deser!
składniki:
- Serek mascarpone 300 ml
- 2 łyżki śmietany 30%
- 1 cukier waniliowy
- 3-4 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 3-4 łyżki płatków migdałowych
- Tabliczka gorzkiej czekolady min 70%
- 3-4 łyżki koniaku
- Cukier puder
- wiśnie kandyzowane
przyrządzanie:
- Serek mascarpone, śmietanę, płatki migdałowe, skórkę pomarańczową dokładnie wymieszać.
- Rozpuścić cukier w koniaku i dodać do kremu. Posiekać grubo 2/3 tabliczki czekolady i dodać do kremu. Dokładnie wymieszać.
- Doprawić cukrem pudrem.
- Na spód salaterek wyłożyć wiśnie i zalać kremem. Posypać startą czekoladą.
- Wstawić do lodówki na min 1 godzinę.
- Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i pomarańczą.
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















