Przygotowuje się go szybko, smakuje każdemu i jest idealny na mroźne zimowe wieczory. Koniakowy aksamitny krem z dodatkiem kwaśnych wiśni - oto nasza propozycja na deser!
składniki:
- Serek mascarpone 300 ml
- 2 łyżki śmietany 30%
- 1 cukier waniliowy
- 3-4 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 3-4 łyżki płatków migdałowych
- Tabliczka gorzkiej czekolady min 70%
- 3-4 łyżki koniaku
- Cukier puder
- wiśnie kandyzowane
przyrządzanie:
- Serek mascarpone, śmietanę, płatki migdałowe, skórkę pomarańczową dokładnie wymieszać.
- Rozpuścić cukier w koniaku i dodać do kremu. Posiekać grubo 2/3 tabliczki czekolady i dodać do kremu. Dokładnie wymieszać.
- Doprawić cukrem pudrem.
- Na spód salaterek wyłożyć wiśnie i zalać kremem. Posypać startą czekoladą.
- Wstawić do lodówki na min 1 godzinę.
- Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i pomarańczą.
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe