Łatwe do przyrządzenia kluski z gotowanych ziemniaków, które świetnie smakują z gulaszem oraz gęstymi sosami
przepis z kuchni: polskiej
czas: 20 minut
liczba porcji: 4
składniki:
1 kg obranych, ugotowanych ziemniaków
1 jajo
250 - 300 g mąki pszennej
sól
1 łyżka oleju
przyrządzanie:
Ugotowane ziemniaki nieco wystudzić, zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Schłodzić w lodówce. Gdy są już zupełnie zimne, wyłożyć ja na oprószoną mąką stolnicę, wbić jajo dodać mąkę i nieco soli, wyrobić szybko gładkie ciasto. Podzielić je na 8 kawałków, każdy oprószyć mąką i uformować z nich rękoma cienki wałek, który pokroić ukośnie na niewielkie części. Przygotowane kopytka wrzucać partiami do osolonego wrzątku z dodatkiem oleju i gotować 2 – 3 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć je delikatnie łyżką cedzakową, umieścić na sicie, przelać zimną wodą.
uwagi:
Doskonale smakują również smażone, z kawałkami boczku lub kiełbasy.