Kopytka w nieco innej wersji niż te tradycyjne. Dzisiaj łączymy je ze świeżą pietruszką. Jak smakują? Przekonaj się!
składniki:
- 1 kg obranych, ugotowanych ziemniaków
- 1 jajo
- 250 - 300 g mąki pszennej
- sól
- pęczek pietruszki
- 1 łyżka oleju
przyrządzanie:
- Ugotowane ziemniaki nieco wystudzić, zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę do ziemniaków.
- Schłodzić w lodówce.
- Gdy są już zupełnie zimne, wyłożyć ja na oprószoną mąką stolnicę, wbić jajo dodać mąkę, i nieco soli, wyrobić szybko gładkie ciasto.
- Podzielić je na 8 kawałków, każdy oprószyć mąką i uformować z nich rękoma cienki wałek, który pokroić ukośnie na niewielkie części.
- Przygotowane kopytka wrzucać partiami do osolonego wrzątku z dodatkiem oleju i gotować 2 – 3 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
- Wyjąć je delikatnie łyżką cedzakową, umieścić na sicie, przelać zimną wodą.