Kopytka w nieco innej wersji niż te tradycyjne. Dzisiaj łączymy je ze świeżą pietruszką. Jak smakują? Przekonaj się!

składniki:
- 1 kg obranych, ugotowanych ziemniaków
- 1 jajo
- 250 - 300 g mąki pszennej
- sól
- pęczek pietruszki
- 1 łyżka oleju
przyrządzanie:
- Ugotowane ziemniaki nieco wystudzić, zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę do ziemniaków.
- Schłodzić w lodówce.
- Gdy są już zupełnie zimne, wyłożyć ja na oprószoną mąką stolnicę, wbić jajo dodać mąkę, i nieco soli, wyrobić szybko gładkie ciasto.
- Podzielić je na 8 kawałków, każdy oprószyć mąką i uformować z nich rękoma cienki wałek, który pokroić ukośnie na niewielkie części.
- Przygotowane kopytka wrzucać partiami do osolonego wrzątku z dodatkiem oleju i gotować 2 – 3 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
- Wyjąć je delikatnie łyżką cedzakową, umieścić na sicie, przelać zimną wodą.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














