Szukacie pomysłu na ciekawą i atrakcyjną przekąskę? Oto koszyczki z ciasta francuskiego z nadzieniem mięsno-warzywnym. Skusicie się?
składniki:
- ciasto francuskie
- 1 filet z kurczaka
- 0,5 kg pieczarek
- 1 cebula
- bulion warzywny
- 1 łyżka bułki tartej
- sól
- pieprz
- płatki chilli
- olej
- ser żółty
- natka pietruszki
przyrządzanie:
1. Pieczarki obieramy, cebulę drobno kroimy i przesmażamy na oleju. Dodajemy filet z kurczaka.
2. Podczas smażenia wlewamy bulion warzywny i wszystko doprawiamy solą, pieprzem, chilli.
3. Na koniec dodajemy jajko, mieszamy szybko – dorzucamy natkę i bułkę tartą.
4. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty 10cmx10cm. Foremki do muffinek natłuszczamy i delikatnie posypujemy bułką tartą. Pokrojone ciasto wkładamy do foremek tak, aby rogi ciasta wystawały na zewnątrz.
5. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy ok. 10 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie wyjmujemy foremki i nakładamy przygotowany farsz. Wierzch posypujemy startym serem. Zwijamy je.
6. Zapiekamy przez kolejne 10 minut na złoto.