Delikatna cielęcina świetni komponuje się z sosem z kaparów
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
450 g kotletów cielęcych
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1/4 szklanki bulionu drobiowego
2 łyżki odsączonych kaparów
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, świeżo zmielony pieprz
przyrządzanie:
Kotlety cielęce rozbić tłuczkiem na grubość 0,5 cm. Oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące, usuwając jej nadmiar. Na patleni rozgrzać olej i łyżkę masła. Kotlety smażyć początkowo na dużym ogniu, następnie zmniejszyć płomień i przyrumienić.
W tym czasie przygotować sos: do rondla wlać bulion drobiowy i gotować na dużym ogniu aż się zredukuje o 1/4. Dodac pokrojone kapary, sok z cytryny i natkę pietruszki. Po zdjęciu z ognia dodać łyżkę masła. Cielęcinę polać sosem i od razu podawać.
uwagi:
Serwować z ryżem albo pieczonymi ziemniakami