Te kotlety mają szansę smakować nawet tym, którzy nie zaliczają się do wielkich miłośników smaku ryb. A że ryby jeść trzeba... do dzieła!
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
300 g filetów z mintaja lub morszczuka
1 duża cebula
6-7 krakersów
jasny bulion z jednej kostki
koperek
1 jajko
bułka tarta
sól, pieprz, oregano
olej
przyrządzanie:
Filety gotować w bulionie przez 5 minut, a następnie dokładnie je odsączyć i rozdrobnić. Cebulę bardzo drobno posiekać i dodać do ryby. Wbić jajko, wymieszać. Do masy dodać pokruszone drobno krakersy. Doprawić przyprawami i koperkiem. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
uwagi:
Przepis można wzbogacić dodając na przykład parmezan, posiekane oliwki, czy ugotowaną marchewkę. Kotleciki świetnie smakują z dodatkiem sosu tatarskiego.