Pyszne kotleciki rybne godnie zastąpią te drobiowe. Są zdrowe, proste w przygotowaniu i pożywne.
składniki:
– ½ kg ryby
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 jajko
– 3 łyżki bułki tartej
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
– po szczypcie: bazylii, tymianku, mielonej kolendry i lubczyku (można zastąpić przyprawą do ryb)
– kilka łyżek bułki tartej do obtoczenia kotletów
– olej do smażenia
przyrządzanie:
Ryby zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę podsmażyć na oleju. Dodać do filetów. Dodać również jajko, bułkę tartą, sok z cytryny i pietruszkę. Doprawić do smaku. Dodać czosnek posiekany. Dobrze zamieszać. Formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor.