Świetna alternatywa dla domowego mielonego. Kotlety z pieczarek.

składniki:
- 50 dag pieczarek
- 10 dag tłuszczu
- 1 duża lub 2 mniejsze cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 czerstwe bułki
- jajko
- tarta bułka
- sól, pieprz, szczypta suszonego tymianku
- natka pietruszki
przyrządzanie:
- Cebulę obrać i pokroić. Grzyby oczyścić i udusić z cebulą na części tłuszczu.
- Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie.
- Uduszone grzyby i odciśniętą bułkę zemleć w maszynce, dodać jaja sól i pieprz, tymianek, posiekaną natkę pietruszki oraz część tartej bułki – dokładnie wymieszać. Z masy uformować niewielkie kotleciki grubości 1 cm i obtoczyć w tartej bułce.
- Smażyć z obu stron na złoty kolor. Kotleciki z grzybów można podawać z ziemniakami, kaszą, makaronem z dodatkiem różnych sosów, surówek i warzyw.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













