Świetna alternatywa dla domowego mielonego. Kotlety z pieczarek.
składniki:
- 50 dag pieczarek
- 10 dag tłuszczu
- 1 duża lub 2 mniejsze cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 czerstwe bułki
- jajko
- tarta bułka
- sól, pieprz, szczypta suszonego tymianku
- natka pietruszki
przyrządzanie:
- Cebulę obrać i pokroić. Grzyby oczyścić i udusić z cebulą na części tłuszczu.
- Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie.
- Uduszone grzyby i odciśniętą bułkę zemleć w maszynce, dodać jaja sól i pieprz, tymianek, posiekaną natkę pietruszki oraz część tartej bułki – dokładnie wymieszać. Z masy uformować niewielkie kotleciki grubości 1 cm i obtoczyć w tartej bułce.
- Smażyć z obu stron na złoty kolor. Kotleciki z grzybów można podawać z ziemniakami, kaszą, makaronem z dodatkiem różnych sosów, surówek i warzyw.