Propozycja na podanie kotlecików z aromatycznym sosem Salsa.
składniki:
Salsa
- cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 750 g pomidorów
- liść laurowy
- 125 ml bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- papryka w proszku
- 600 g mieszanego mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 2 jaja
- 3 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
przyrządzanie:
- Salsa: cebule obrać i posiekać. Wsypać do garnka na rozgrzaną oliwę, dusić do miękkości. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Oczyścić z pestek, pokroić w kostkę, dodać do cebuli. Dodać liść laurowy i bulion. Powoli doprowadzić do wrzenia.
- Przykryć, salsę gotować na małym ogniu 30 min.
- Kotleciki: mięso włożyć do miski. Czosnek obrać, wycisnąć do mięsa. Pietruszkę posiekać. Połowę pietruszki wymieszać z jajami i bułką tartą, masę dodać do mięsa. Składniki wyrobić, doprawić pikantnie solą, pieprzem i papryką.
- Dłońmi zwilżanymi wodą z masy mięsnej uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. kotleciki usmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie.
- Salsę doprawić solą, pieprzem i papryką. Do sosu włożyć usmażone kotleciki, gotować na wolnym ogniu 10 minut. Kotleciki w sosie przed podaniem posypać resztą posiekanej natki pietruszki.