Kotlet de volaille, znany też jako chicken kiev to nasz przysmak narodowy od X lat! Nie ma się co dziwić! Rozpływający się w ustach kurczak plus serowe nadzienie to kombinacja idealna.
[caption id="attachment_217778" align="aligncenter" width="2033"] This photo is from my book 101 Chicken recipes availabe at http://culinarygeek.net/101.html[/caption]
składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 2 łyżki masła
- 4 plasterki sera
- 2 plasterki szynki
- paniera: mąka, jajko,bułka tarta
- olej do smażenia
- pieprz, sól
przyrządzanie:
- Filety wyrównaj i przytnij je wzdłuż
- Każdy filet dokładnie rozbij tłuczkiem od wewnętrznej strony
- Posól, popieprz, pośrodku połóż łyżkę masła, 2 plasterki sera, plasterek szynki
- Ciasno zawiń mięso, tak aby nie było widać składników
- Każdy filet owiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 20 minut (dzięki temu bez problemu opanierujesz kotlety)
- Schłodzone kotlety panieruj najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej
- Smaż na mocno rozgrzanym oleju, na złoty kolor
- Podawaj z ziemniakami i warzywami