Cordon bleu, nazywany inaczej kotletem szwajcarskim to klasyk nad klasykami. Delikatne mięso przełożone plastrami szynki oraz sera. Cudowna propozycja na weekendowy obiad.
składniki:
filet z kurczaka dobrej jakości
kilka plasterków szynki
kilka plasterków sera
jajo
do obtoczenia: bułka tarta, mąka pszenna
przyrządzanie:
Mięso dokładnie wymyj, wysusz ściereczką bawełnianą i zacznij nacinać w poprzek. Pamiętaj, aby nie naciąć do samego końca, bo ser wypłynie. Teraz potraktuj je solą, pieprzem i daj im chwilę odetchnąć a ty zajmij się przygotowaniem środka i panierki.
Ser podziel na mniejsze kawałki, szynkę też. Przygotuj trzy miseczki i umieść tam kolejno- jajko rozbełtane, mąkę i na ostatniej bułkę tartą. Do naciętego kawałka mięsa wepchnij ser, szynkę. Panieruj kotleta.
Smaż na oleju, na złoty kolor. Nie przejmuj się gdy nieco sera wypłynie na olej, to nieuniknione.