Cordon bleu, nazywany inaczej kotletem szwajcarskim to klasyk nad klasykami. Delikatne mięso przełożone plastrami szynki oraz sera. Cudowna propozycja na weekendowy obiad.
składniki:
filet z kurczaka dobrej jakości
kilka plasterków szynki
kilka plasterków sera
jajo
do obtoczenia: bułka tarta, mąka pszenna
przyrządzanie:
Mięso dokładnie wymyj, wysusz ściereczką bawełnianą i zacznij nacinać w poprzek. Pamiętaj, aby nie naciąć do samego końca, bo ser wypłynie. Teraz potraktuj je solą, pieprzem i daj im chwilę odetchnąć a ty zajmij się przygotowaniem środka i panierki.
Ser podziel na mniejsze kawałki, szynkę też. Przygotuj trzy miseczki i umieść tam kolejno- jajko rozbełtane, mąkę i na ostatniej bułkę tartą. Do naciętego kawałka mięsa wepchnij ser, szynkę. Panieruj kotleta.
Smaż na oleju, na złoty kolor. Nie przejmuj się gdy nieco sera wypłynie na olej, to nieuniknione.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















