Tani i prosty w przygotowaniu przepis kulinarny na kotlety po kijowsku. Zapraszam do skorzystania z mojego przepisu. Życzę smacznego!!!
Składniki:
- 4 filety z kurczaków
- 100 g masła
- 4 łyżki mąki
- 1 jajko
- 100 g tartej bułki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Filety oczyścić ze skóry, kostek, chrząstek i błon, opłukać je, osuszyć, lekko rozbić tłuczkiem i zrobić w nich nacięcie.
Kotlety osolić i oprószyć pieprzem. W nacięcia włożyć po 12 łyżce masła, ścisnąć brzegi kotletów w miejscu rozcięcia i panierować je w mące, jajku rozbitym z 1 łyżką wody i w tartej bułce. Smażyć kotlety na pozostałym maśle. Gdy się zrumienią, zmniejszyć ogień i dosmażać 5 minut. Podawać z plasterkiem cytryny lub sosem pieczarkowym oraz z zielonym groszkiem lub szpinakiem.