Kotlety bez mięsa. Propozycja dla szukających ciekawych dań.
składniki:
- woreczek ryżu
- 40 dag mięsa mielonego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- kajzerka
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- papryka słodka
- mała cebula
- marchewka
- pietruszka
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- łyżka gęstej śmietany
- koperek
- bazylia
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie i wystudź. Cebulę i czosnek drobno pokrój i podsmaż na oleju.
- Mięso mielone wymieszaj z pozostałymi składnikami, dodaj jajko, namoczona kajzerkę i bułkę tartą. Powstała masę dopraw przyprawami i uformuj kotlety. Smaż na oleju.
- Sos pomidorowy: Kostkę warzywną rozpuść w pół litra wody, dodaj pokrojone w kostkę warzywa, zagotuj. Gdy warzywa zmiękną, dodaj koncentrat, śmietanę, dopraw do smaku.
- Kotlety polej sosem. Podawaj z ziemniakami i lekką surówką.