Przepis kulinarny na wyśmienite kotlety schabowe, które nadają się na każda okazję.
Składniki:
- 900 g schabu z kością,
- 2 łyżki mąki,
- 1 jajko,
- 4 łyżki tartej bułki,
- sól, pieprz,
- tłuszcz do smażenia,
Przygotowanie:
Mięso opłukać, przekroić dzieląc na 4 kotlety. Kość kręgosłupa rozciąć tasakiem. Przy każdym kotlecie pozostawić 1 kostkę żebrową, pozostałe usunąć. Kotlety lekko rozbić tłuczkiem. Zeskrobać mięso z kostek i nałożyć na kotlety. Oprószyć je solą i pieprzem. Obtoczyć kolejno w mące, jajku po 5 minut z 1 strony. Podawać z kapustą zasmażaną oraz z ziemniakami polanymi tłuszczem ze smażenia kotletów. Tak samo można przygotować kotlety schabowe bez kości.