Pyszne kotlety z awokado. Wegetarianie je pokochają, mięsożercy przekonają się, że bezmięsne obiady też są pyszne!
składniki:
- 1 szklanka ciecierzycy
- 3 awokado
- 1 mala papryka
- 4 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka soli, pieprz
- 1 łyżka curry w proszku
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- olej do smażenia
przyrządzanie:
- Ciecierzycę moczę na noc, płuczę i miksuję drobno w blenderze. Awokado obieram, kroję na kawałki i miksuję z dodatkiem soku z cytryny na pastę, mieszam z ciecierzycą. Dodaję pokrojoną drobno cebulę, paprykę, natkę, płatki, przyprawiam solą, pieprzem, dodaję curry, wciskam przez praskę czosnek. Mieszam dokładnie, wstawiam masę do lodówki.
- Z masy formuję niezbyt duże kotleciki, smażę na złoto z obu stron.