Tradycyjna potrawa kuchni szwedzkiej - małe mięsne kulki
przepis z kuchni: szwedzkiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
1/2 kg mielonego mięsa wołowo - wieprzowego
1 cebula
1 czerstwa bułka
1 jajo
mleko do namoczenia bułki
sól, świeżo mielony pieprz
olej do smażenia
Sos:
3 łyżki musztardy
3 łyżki masła
120 ml gęstej śmietany
1 łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz
przyrządzanie:
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Bułkę moczyć w mleku przez ok. 10 minut, po czym dokładnie odcisnąć. Wymieszać z mięsem, jajkiem, cebulą, dodać sól i pieprz, dokładnie wyrobić. Formować małe kulki i smażyć w głębokim rondlu zanurzone w tłuszczu na złoty kolor.
Aby przyrządzić sos, rozpuścić masło, dodać musztardę, stopniowo dodawać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z koperkiem.