Krem cytrynowy to orzeźwiający i lekki deser. Wystarczy przygotować jajka, cytryny, żelatynę, cukier oraz sól i będziemy mieli znakomity dodatek do obiadu lub deser na wieczorne spotkanie w gronie znajomych.
Składniki:
- 3 jajka
- 1 i 1/2 cytryny
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
Z żółtek i cukru utrzeć kogiel-mogiel. Cytryny umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody i kiedy się rozpuści zagotować. Po ostygnięciu żelatyny dodać skórkę cytrynową, utarte żółtka i sok. Wszystko razem wymieszać. Na końcu dodać pianę z białek ze szczyptą soli i lekko wymieszać drewnianą łyżką. Wystudzić w lodówce.