Dynia wciąż króluje w naszym menu! Co tym razem przygotowaliśmy? Pyszny, rozgrzewający i pełen dobra krem z dodatkiem curry. Mistrzostwo!
składniki:
- 1/2 kg dyni (waga po obraniu)
- 2 ziemniaki
- 2 pomidory
- 1 litr bulionu z warzyw
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- śmietana do zup - 1 łyżka
przyrządzanie:
- Dynię oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
- W garnku szklimy cebulę oraz czosnek.
- Dodajemy dynię i ziemniaki i podsmażamy kilka minut.
- Dodajemy sól, kurkumę i curry.
- Wlewamy gorący bulion i całość gotujemy pod przykryciem przez 10 minut.
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki. Dodajemy do zupy.
- Gotujemy kolejne 10 minut.
- Miksujemy, dodajemy zahartowaną śmietanę.