składniki:
- kg pomidorów
- pomarańcza
- marchewka
- cebula
- łyżka miodu
- łyżeczka soli
- łyżeczka papryki słodkiej
- łyżeczka cynamonu
- 4 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- pół litra mleka
przyrządzanie:
- Pomidory pokrój w kostkę, gotuj na małym ogniu 40 minut. Przetrzyj przez sitko.
- Ponownie włóż do garnka, dodaj sól, i sprasowany czosnek.
- Mieszaj i gotuj 20 minut. Skórkę pomarańczy zetrzyj a sok wyciśnij i gotuj z miodem 15 minut.
- Na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną marchewkę i cebulę. Na patelni wlej sok z pomarańczy i masę pomidorową, dodaj cynamon i paprykę.
- Całość zmiksuj. Mleko ubij i dodaj kleksa do każdej miseczki.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















