składniki:
- kg pomidorów
- pomarańcza
- marchewka
- cebula
- łyżka miodu
- łyżeczka soli
- łyżeczka papryki słodkiej
- łyżeczka cynamonu
- 4 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- pół litra mleka
przyrządzanie:
- Pomidory pokrój w kostkę, gotuj na małym ogniu 40 minut. Przetrzyj przez sitko.
- Ponownie włóż do garnka, dodaj sól, i sprasowany czosnek.
- Mieszaj i gotuj 20 minut. Skórkę pomarańczy zetrzyj a sok wyciśnij i gotuj z miodem 15 minut.
- Na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną marchewkę i cebulę. Na patelni wlej sok z pomarańczy i masę pomidorową, dodaj cynamon i paprykę.
- Całość zmiksuj. Mleko ubij i dodaj kleksa do każdej miseczki.