Czy jest coś lepszego niż jedwabiście gładki domowy krem waniliowy? Ten jest aromatyzowany świeżą wanilią i pasuje do lodów czy naleśników.
składniki:
- 1 laska wanilii
- 600 ml pełnego mleka
- 4 duże żółtka jaj z wolnego wybiegu
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
przyrządzanie:
- Z wanilii wydrąż nasiona. Dodaj laskę i nasiona do garnka wlej mleko i zagotuj.
- Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia, a następnie usuń laskę.
- W dużej misce wymieszaj żółtka z cukrem i mąką kukurydzianą. Ma powstać jasny krem.
- Stopniowo dodawaj ciepłe mleko, ubijając bardzo delikatnie.
- Wlać sos do garnka i gotować delikatnie na małym ogniu przez około 20 minut, ciągle mieszając.
- Idealny jako sos do deserów.