Arracacha, nazywana również białą marchewką jest przysmakiem Peruwiańczyków i Brazylijczyków, którzy spożywają ją równie często jak my ziemniaki. W smaku przypomina mieszankę gotowanej kapusty, kasztanów i selera. Zawiera dużo witamin, żelaza oraz jest bogata w skrobię. W Polsce Arracacha nie jest jeszcze popularna, jednak coraz częściej możemy ją spotkać w dużych supermarketach. Doskonale sprawdza się jako dodatek do ryb, mięs, owoców morza, a także w prosty sposób można przygotować z niej pyszny krem.
liczba porcji: Składniki na 2 osoby
składniki:
- 1 kg Arracachy
- 1 główka czosnku
- 1 cebula
- 1 szklanka migdałów
- ok. 20 winogron
- przyprawy (sól, opcjonalnie tymianek)
przyrządzanie:
- Piekarnik rozgrzej do 200ᵒC.
- Arracachy umyj, obierz i pokrój na średnie kawałki.
- Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę.
- Arracahy ułóż na blasze, posyp cebulą i czosnkiem, skrop odrobiną oliwy z oliwek oraz posyp szczyptą soli. Całość piecz w piekarniku około 40 minut .
- W tym czasie na patelni ugotuj dwie szklanki wody i dodaj migdały. Gotuj przez około 5 minut. Następnie wyjmij z wody, ochłodź i obierz ze skórki.
- Gotowe Arracachy wymieszaj z migdałami i dodaj dwie szklanki wody. Całość zmiksuj blenderem.
- Jeżeli krem będzie zbyt gęsty, dodaj więcej wody i całość zagotuj.
- Zupę podawaj z przekrojonymi winogronami i odrobiną oliwy z oliwek.