Przepis na zupę iście pomarańczową. Bataty i mango polecają się! [caption id="attachment_204944" align="aligncenter" width="750"] Cream of Vegetable Soup.[/caption]
składniki:
- Zupa:
- cebula
- 3 cm korzenia imbiru
- 700 g batatów
- 1 l dowolnego bulionu
- sok z 1/2 cytryny
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki curry
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- Salsa:
- mango
- 1/2 granatu
- 1/4 papryczki chilli
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka miodu
- świeża mięta
przyrządzanie:
- W dużym garnku rozgrzewamy masło, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz poszatkowany imbir. Po ok. 3 minutach wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę bataty. Podsmażamy kolejne 3 minuty.
- Warzywa zalewamy bulionem, zmniejszamy płomień i gotujemy ok. 30 minut, aż bataty będą miękkie.
- W tym czasie mango kroimy w kostkę, dodajemy posiekane chilli, pestki granatu, miód i sok z cytryny. Mieszamy, odstawiamy do “przegryzienia”.
- Zupę przyprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem, curry i pieprzem cayenne. Miksujemy blenderem na gładki krem.
- Kremową zupę podgrzewamy jeszcze krótką chwilę, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Serwujemy z salsą mango