Pyszny i niezwykle prosty w wykonaniu deser - krem z białej i ciemnej czekolady!
składniki:
- 500 ml śmietany kremówki
- 160 g. białej czekolady
- 50 g ciemnej czekolady
- jabłka do ozdoby
przyrządzanie:
- 3/4 śmietany wlewamy do garnuszka. Dodajemy do niej połamaną białą czekoladę i podgrzewamy, cały czas mieszając. W momencie gdy cała czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną, zdejmujemy z kuchenki i przykrywamy folią. Wstawiamy na noc do lodówki.
- Tak samo robimy z ciemną czekoladą, ale w innych proporcjach.
- Wyjętą z lodówki masę czekoladowo- śmietanową miksujemy na niskich obrotach, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu.
- Do pucharka najpierw nakładamy ciemną czekoladę, na to białą. Ozdabiamy jabłkiem.
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe