Delikatny krem z białych warzyw, w tym z ziemniaka, kalafiora, pietruszki, selera.
składniki:
- masło
- cebula
- 1 ząbek czosnku
- por biała część
- 2 korzenie pietruszki
- 1/2 selera
- 1 ziemniak
- kilka różyczek kalafiora
- 200 g ciecierzycy z puszki wraz z wodą
- 500 ml bulionu z warzyw
- śmietana do zupy
- przyprawy
przyrządzanie:
- cebulę kroje i podsmażam na maśle.
- Dodaj starty czosnek i pora.
- dodaję pokrojoną w plastry pietruszkę, selera, ziemniaka oraz kalafior.
- Całość smażę przez kilka minut.
- Wszystko przerzucam do gorącego bulionu. Dodaję ciecierzycę wraz z wodą z puszki.
- Całość gotuje 15 minut i doprawiam.
- Dodaję śmietanę i miksuje na krem.