Kremowa zupa z jarmużu i cukinii. Pyszna, łatwa w przygotowaniu, duża dawka witamin.
składniki:
- 1 l bulionu z TEGO PRZEPISU + ewentualnie marchew i pietruszkę z wywaru
- 4 garście obranego z łodyg jarmużu
- 3 ząbki czosnku
- świeża bazylia i świeża mięta
- 1/2 cukinii
- śmietana 18% do zup około 2 łyżki
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- BULION podgrzewamy i dodajemy pokrojoną cukinię. Gotujemy 5 minut.
- jarmuż smażymy przez około 5-8 minut na maśle klarowanym.
- W tym czasie siekamy czosnek i świeże zioła.
- Całość dodajemy do bulionu. Gotujemy około 1 minutę na małym ogniu. Ściągamy z gazu.
- Śmietanę hartujemy i dolewamy do zupy powolutku.
- Całość blendujemy na krem. Doprawiamy.