Czy pomyślałaś kiedyś, że serka topionego można użyć do zupy, a na dodatek kremu? Jeśli nie, to teraz masz okazję poznać krem z cukinii, który został wzbogacony o ten magiczny składnik. Zrób raz, a będziesz robiła już ciągle.
liczba porcji: 3-4 osoby
składniki:
- 55 dag młodej cukinii ze skórką
- 1 duża słodka cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 ugotowana marchewka z bulionu – (można dać surową)
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- łyżka sklarowanego masła
- 10 dag serka topionego - (może być gouda)
- sól
- pieprz
- świeżo otarta gałka muszkatołowa
- garść świeżych liści bazylii
przyrządzanie:
- Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kosteczkę.
- Cukinię opłucz i pokrój w kostkę.
- Na rozgrzanym w rondlu maśle zeszklij cebulę, dodaj czosnek, cukinię i ugotowaną w bulionie marchewkę, smaż mieszając 2 minuty.
- Zalej bulionem, doprowadź do wrzenia, pod przykryciem na małym ogniu gotować 15 minut.
- Dodaj serek topiony, wymieszaj żeby się rozpuścił.
- Przestudź lekko zupę (od gorącego bardzo tępią się ostrza), zmiksuj razem z opłukanymi listkami bazylii.
- Ponownie zagrzej, dopraw do smaku solą, pieprzem i świeżo otartą gałką muszkatołową.