Ciekawa propozycja na zupkę z czerwonej soczewicy i dojrzałego banana. Dla wybrednych smakoszy!
składniki:
- szklanka suchej soczewicy, czerwonej
- 2 banany, dojrzałe
- pół szklanki śmietanki 30%
- 1 cebula
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka cukru
- 2 pomidory
- 500 ml rosołu lub wody
- szczypta soli, pieprz
przyrządzanie:
- Pomidory oparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy.
- Cebulę siekamy i smażymy na maśle.
- Dodajemy pokrojone pomidory, dusimy razem z cebulą przez 10 minut, dodajemy suchą soczewicę i podsmażamy jeszcze 5 minut.
- Następnie wszystko przekładamy do garnka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy wywar/ wodę/ rosół i gotujemy 15 minut.
- Dodajemy banany, wszystko blendujemy.
- Śmietankę dodajemy do zupy. Podajemy od razu.