Pyszna, rozgrzewająca i aksamitna zupa krem z pieczonej papryki, pomidorów i bakłażanu.
składniki:
- 2 papryki,
- 3 większe pomidory,
- 1 mały bakłażan,
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku,
- Ser kozi
- 1 duża cebula
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
przyrządzanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Pieczemy w piekarniku paprykę, pomidory i bakłażana.
Po wyjęciu warzyw z piekarnika, należy przykryć je ściereczką na około 15 min. Po takim zabiegu skóra z papryki pomidora powinna z łatwością odchodzić. Zdejmujemy skórkę z papryki, pomidora i bakłażana.
Przygotowujemy bulion z warzyw.
Cebulę pokrojoną w piórka dusimy na oliwie z oliwek, następnie dodajemy trochę wywaru i upieczone warzywa – gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut.
Ugotowane warzywa odstawiamy, blendujemy na jednolitą masę, w razie konieczności zupę można rozcieńczyć bulionem. Na koniec dodajemy ser kozi i jeszcze chwilkę blendujemy wszystko. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem