Gęsta i aksamitna zupa krem z dyni i marchwi to nasza ulubiona zupa na jesień. Jest syta, rozgrzewająca i pobudza zmysły. Mmmm! Musicie spróbować.
składniki:
- dynia - 1/2
- marchew - 4 szt
- bulion - ok. 1 l
- cebula - 1 szt
- czosnek - 1 ząbek
- oliwa - ok. 2 łyżek
- sól, pieprz, curry
przyrządzanie:
1. Obraną marchew ugotuj w bulionie do miękkości.
2. Dynię pokrój w plastry, ułóż na blasze i piecz ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Obierz ze skóry.
3. Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na oliwie.
4. Marchew zmiksuj z dynią, cebulą i bulionem na gładki krem, dopraw do smaku.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














