Wykorzystujemy sezonowe białe szparagi do pysznej i aksamitnej zupy krem. Żeby nie było zbyt nudno, z boczku robimy chrupiące chipsy i podajemy razem z zupą. Podoba Wam się taki obiad?
składniki:
- – 1 pęczek białych szparag
- – 1 cebula
- – 2 ząbki czosnku
- – 1 łyżka masła
- – pieprz, sól
- – 500 ml bulionu
- – 1 żółtko
- – 2 plasterki wędzonego boczku
przyrządzanie:
-
- Najpierw w rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy posiekany czosnek i za chwilę pokrojone łodygi szparagów ale bez główek. Chwilkę podduszamy szparagi i zalewamy je bulionem. Pod koniec gotowania dodajemy główki. Jak szparagi mamy gotowe to wyciągamy kilka główek i zostawiamy do dekoracji. Szparagi blendujemy na gładki krem. Na koniec żółtko mieszamy z małą ilością kremu i wlewamy do zupy i jeszcze chwilkę gotujemy. Gotowy krem dekorujemy główkami szparagów oraz chipsem z boczku (cienki plasterek boczku podsmażamy na gorącej patelni).