Idealna zupa na chłodne dni. Skusicie się?
składniki:
- 5-6 średnich ziemniaków
- 1 średnia marchewka
- 1/2 średniego selera
- 1 duża pietruszka
- 2 cebule
- 100 g wędzonego boczku
- 1,5 l wywaru mięsnego
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- papryka ostra
- 1 łyżka masła klarowanego
przyrządzanie:
Ziemniaki,marchewkę,seler i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło i dodać pokrojone warzywa. Delikatnie zeszklić na maśle, a następnie zalać gorącym wywarem mięsnym. Gotować do miękkości warzyw. Blenderem zmiksować zupę na gładki krem, doprawić solą,pieprzem, papryką ostrą i słodką, gałką muszkatołową i chwilę pogotować. Na patelni podsmażyć cebulkę i boczek pokrojony w drobną kostkę. Na talerz wlać krem ziemniaczany posypać podsmażonym boczkiem z cebulą.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem