Kremowa, nieco orzechowa i bardzo zdrowa jaglanka z musem owocowym. Takie śniadanie da wam kopa do działania w nowym roku!
składniki:
(przepis na 3-4 porcje)
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 łyżeczka cynamonu
1 banan
2 szklanki mleka
100 g mieszanki orzechów (włoskie, laskowe, nerkowce)
1 szklanka dowolnych owoców - u nas maliny mrożone
2-3 łyżki miodu
przyrządzanie:
- Kaszę jaglaną delikatnie prażymy na patelni, a następnie płuczemy na sicie pod ciepłą wodą. Przekładamy do garnuszka, dodajemy szklankę mleka, cynamon i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie całe mleko i będzie miękka. Ugotowaną kaszę przekładamy do blendera, dodajemy podprażone orzechy, banan, miód i mleko. Całość miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
- Maliny podgrzewamy w garnuszku – możemy dodać odrobinę wody, cukru lub szczyptę kardamonu. Zmiksowany krem jaglany przekładamy do kokilek i podajemy z podgrzanymi malinami.