
Sałatka caprese w formie zupy - gęsty pomidorowy krem z "kluseczkami" z mozzarellii oraz dużą ilością posiekanej bazylii
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 40 minut
liczba porcji: 4
składniki:
1 kg dojrzałych pomidorów
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonej bazylii
1/3 szklanki białego wina
sól, pieprz do smaku
ew. bulion z kostki
3 kule sera mozzarella
garść liści bazylii
przyrządzanie:
Umyte pomidory wrzucić na minutę do wrzątku. Odsączyć, usunąć gniazda nasienne,obrać ze skórek. Zmiksować. Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu, dodając ok. 3/4 szklanki wody oraz wino i przyprawy, w tym przeciśnięty przez praskę czosnek. Po ok. 20 minutach doprawić do smaku, zdjąć z palnika i dodać drobno pokrojoną mozzarellę. Każdą porcję posypać posiekanymi liśćmi bazylii.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













