Sałatka caprese w formie zupy - gęsty pomidorowy krem z "kluseczkami" z mozzarellii oraz dużą ilością posiekanej bazylii
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 40 minut
liczba porcji: 4
składniki:
1 kg dojrzałych pomidorów
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonej bazylii
1/3 szklanki białego wina
sól, pieprz do smaku
ew. bulion z kostki
3 kule sera mozzarella
garść liści bazylii
przyrządzanie:
Umyte pomidory wrzucić na minutę do wrzątku. Odsączyć, usunąć gniazda nasienne,obrać ze skórek. Zmiksować. Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu, dodając ok. 3/4 szklanki wody oraz wino i przyprawy, w tym przeciśnięty przez praskę czosnek. Po ok. 20 minutach doprawić do smaku, zdjąć z palnika i dodać drobno pokrojoną mozzarellę. Każdą porcję posypać posiekanymi liśćmi bazylii.