Ciesząc się sezonem dyniowym, przygotowaliśmy dla Was mnóstwo przepisów! Dzisiaj publikujemy jeden z najbardziej popularnych - zupa z dyni!
składniki:
- 1 kg obranej dyni
- 2 gruszki sok i otarta skórka z pomarańczy 2 cebule 4 ząbki czosnku 1,5 litra jarzynowego bulionu (może być z kostki) 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, duża szczypta suszonego tymianku 150 ml mleka 70 ml białego wytrawnego wina
przyrządzanie:
- Cebulę drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanej oliwie z oliwek, dolewając nieco wody.
- Wrzucić pokrojoną w drobną kostkę dynię oraz drobno posiekany czosnek.
- Wlać bulion, wino oraz wyciśnięty sok z pomarańczy i otartą skórkę a także tymianek. Dodać gruszki pokrojone w plastry.
- Przykryć i podgrzewać ok. 40 minut aż dynia zmięknie i zacznie się rozpadać.
- Nieco ostudzić, a następnie zmiksować. Dodać mleko, doprawić solą i pieprzem.
- Podawać ze świeżym pieczywem.