Ciesząc się sezonem dyniowym, przygotowaliśmy dla Was mnóstwo przepisów! Dzisiaj publikujemy jeden z najbardziej popularnych - zupa z dyni!
składniki: 
- 1 kg obranej dyni
- 2 gruszki sok i otarta skórka z pomarańczy 2 cebule 4 ząbki czosnku 1,5 litra jarzynowego bulionu (może być z kostki) 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, duża szczypta suszonego tymianku 150 ml mleka 70 ml białego wytrawnego wina
przyrządzanie:
- Cebulę drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanej oliwie z oliwek, dolewając nieco wody.
- Wrzucić pokrojoną w drobną kostkę dynię oraz drobno posiekany czosnek.
- Wlać bulion, wino oraz wyciśnięty sok z pomarańczy i otartą skórkę a także tymianek. Dodać gruszki pokrojone w plastry.
- Przykryć i podgrzewać ok. 40 minut aż dynia zmięknie i zacznie się rozpadać.
- Nieco ostudzić, a następnie zmiksować. Dodać mleko, doprawić solą i pieprzem.
- Podawać ze świeżym pieczywem.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















