Rozgrzewająca zupa na chłodniejsze, wiosenne dni. Marchewka plus gruszka to naprawdę zgrany duet.
składniki:
7 marchewek
2 małe gruszki
1 średnia cebula
1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
1 łyżka masła lub oliwy z oliwek
3 łyżki śmietany do zupy
papryka słodka mielona
odrobina cukru
sól
przyrządzanie:
Na mniejsze kawałki kroimy marchewkę oraz gruszki. na rozgrzanej patelni z masłem smażymy cebulę i czosnek. Następnie wrzucamy marchewkę i starty imbir. Całosć smażymy i mieszamy. Przekładamy do garnka, dodajemy obrobinę soli i zalewamy wodą i gotujemy do momentu aż marchew będzie miękka. Na sam koniec dodajemy gruszki i całość gotujemy jeszcze około 5 minut. Wszystko miksujemy na krem z dodatkiem śmietany i cytryny.