Rozgrzewająca zupa kukurydziana to doskonały posiłek na nadchodzące, chłodne miesiące. Przygotujesz ją z najprostszych składników i dosłownie w kilkanaście minut.
składniki:
- 2 szklanki odsączonej kukurydzy z puszki
- 3 łyżki masła
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- szczypta cynamonu
- kawałek papryczki chili
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- 125 g serka śmietankowego
przyrządzanie:
- W garnku roztopić masło, dodać pokrojoną cebulę i smażyć na małym ogniu przez około 4 minuty.
- pod koniec smażenia dodać czosnek.
- Dodać kukurydzę, cynamon, papryczkę chili i szczyptę soli. Smażyć przez 4 minuty.
- Wlać bulion,a następnie gotować przez 10 minut.
- Zupę długo i dokładnie zmiksować w blenderze. Przecedzić przez sito bezpośrednio do garnka. Dodać serek, wymieszać i podgrzać na małym ogniu.