Zupa krem z selera niesamowicie aksamitna delikatna w smaku. Wyśmienicie smakuje z kawałkiem sera koziego i czosnkowymi grzankami.
składniki:
- 1 duży seler ( około 600-700 g)
- 3 średnie ziemniaki
- 1 por (biała część)
- 1 cebula
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- gałka muszkatołowa
- szczypta ostrej papryczki w proszku
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
- Cebulę, por, ziemniaki, seler, kroję na mniejsze kawałki i podsmażam na oleju w dużym garnku.
- Do warzyw dodaję przyprawy: gałkę muszkatołową sól oraz pieprz. Całość zalewam bulionem i duszę około 30 minut, do momentu aż warzywa będą miękkie.
- Przestudzoną zupę miksuję na gładki krem, w razie konieczności doprawiam.
- Krem z selera podaję z uprażonymi nasionami słonecznika i natką pietruszki.
uwagi:
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga KUKUŁECZKI.PL >>>>>>>>>>>>>>