Dzisiaj serwujemy zupę z zielonej soczewicy w towarzystwie świeżej mięty.

składniki:
- szklanka zielonej soczewicy
- 3 ziemniaki
- korzeń pietruszki
- 2l bulionu
- sól, pieprz biały
- garść świeżej bazylii
- śmietana
przyrządzanie:
Ziemniaki i pietruszkę obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
Bulion podgrzewamy.
Soczewicę gotujemy przez 10 minut.
Do bulionu dodajemy ziemniaki i pietruszkę oraz świeżą bazylię, a także ugotowaną soczewicę.
Całość doprawiamy i blendujemy.
Dodajemy kleks śmietany
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














