Guacamole to idealna przekąska na imprezy, do wieczornego seansu filmowego czy pikniku na łonie natury. W niektórych częściach Kolumbii i Salwadoru gotowane jajka odgrywają ogromną rolę w tym przepisie. Dlatego dzisiaj podzielę się z wami przepisem na kremowe guacamole z jajkiem na twardo.
składniki:
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 2 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę
- ½ pomidora pokrojonego w kostkę
- ¼ czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 3 łyżki pokrojonej kolendry lub pietruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
Wykonanie:
- Obierz każde awokado, wyciągnij pestkę, przełóż do miski i rozbijaj widelcem do uzyskania puree
- Następnie dodaj pozostałe składniki i razem wymieszaj
- Na koniec zakryj salsę folią, aby zapobiec utlenianiu i zmianie koloru oraz odstaw na 15 minut