Propozycja na niebanalny obiad.
składniki:
- 100 g ryżu
- 500 g pieczarek
- 1/3 papryczki chilli
- 2 łyżki kremowego serka naturalnego
- łyżeczka ziół np. koperek suszony, natka pietruszki, bazylia
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- bulion grzybowy
- olej
przyrządzanie:
- Pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż na patelni.
- Na drugiej patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć posiekaną papryczkę chili i czosnek, a po chwili dodaj ryż.
- Gdy cały ryż oblepi się tłuszczem, dolewaj porcjami bulion. Każdą kolejną porcję wlewaj, gdy ryż wchłonie poprzednią.
- Gotuj go w ten sposób około 15 minut.
- Połącz ryż z pieczarkami, przypraw solą i pieprzem i po lekkim ostygnięciu dodaj serek. Wymieszaj całość.