Zielony, aromatyczny i super prosty sos z zielonego groszku. Idealny do makaronu.

składniki:
zielony groszek 200 gram
śmietana kremówka 300 ml
masło 2 łyżki
parmezan około 2 łyżki
przyrządzanie:
- Polecamy świeży groszek, ale jeśli nie masz użyj mrożonego
- Groszek ugotuj do miękkości, w lekko osolonej wodzie.
- Odcedź.
- Groszek podsmażamy na maśle, dodajemy śmietanę kremówkę, doprawiamy i dodajemy parmezan.
- Blendujemy na gładki sos. Polewamy ugotowany makaron.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














