Placki ziemniaczane smakują jeszcze lepiej, jeśli podamy je z sosem grzybowym. Podajemy Wam przepis na aksamitny sos z grzybów, idealny do placków ziemniaczanych.

składniki:
- pół kilograma pieczarek
- cebula,
- 2 ząbki czosnku
- szczypta chilli
- masło
- śmietanka 12%
przyrządzanie:
1. Pieczarki czyścimy i kroimy w plastry.
2. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy czosnek i cebulę.
3. Dodajemy pieczarki i całosć obsmażamy ok 2 min.
4. Dolewamy wodę i gotujemy na małym ogniu ok 20 min.
5. Dodajemy śmietanę. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu uzyskania gęstej kremowej konsystencji.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














