Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kresowa zupa rybna

Delikatna w smaku i konsystencji zupa ze słodkowodnych ryb z dodatkiem chrzanu

przepis z kuchni: polskiej

czas: 90 minut

liczba porcji: 6

składniki:
1 kg małych słodkowodnych ryb (karasie, okonie, płocie)
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
1 mały por
1 cebula
korzeń chrzanu
duży ziemniak
po kilka liści laurowwych, ziaren ziela angielskiego i pieprzu
250 ml śmietany
żółtko
125 ml białęgo wytrawnego wina
sok z ćwiartki cytryny
skórka z cytryny
2 łyżki posiekanego koperku
4 kromki razowego chleba wileńskiego
1 łyżka masła
sól, pieprz

przyrządzanie:

Włoszczyznę i ziemniaka umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Korzeń chrzanu obrać i również pokroić. Dodać obraną z łupin cebulę, przyprawy i zalać litrem wody. Zagotować. Do gotującego się na niewielkim ogniu wywaru wrzucić obrane, sprawione ryby oraz skórkę cienko okrojoną ze sparzonej cytryny. Gotować ok. 40 minut. Następnie łyżką cedzakową wyjąć ryby i jarzyny. Ryby obrać z ości i razem z jarzynami i chrzanem zmiksować. Następnie masę przetrzeć przez sito i dodać do wywaru. Wlac również wino i zagotować. Śmietanę wynmieszać z żółtkiem i powoli wlewać do bardzo gorącej zupy. Po wlaniu tej mieszaniny już nie gotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Chleb okroić ze skórek, miąższ pokroić w kostkę, zrumienić na suchej patelni. Pod koniec smażenia dodać masło. Zupę podawać z grzankami, posypaną koperkiem.

uwagi:
Gdy nie mamy świeżego chrzanu, można użyć takiego ze słoika - wtedy należy dodać parę łyżek do wywaru połączonego ze zmiksowaną masą rybno - jarzynową.