Idealna przekąska, która smakuje wyśmienicie z ostrym sosem lub sosem sojowym. Wypróbujecie nasz przepis?
składniki:
- 400 g surowych krewetek
- 1 cytryna
- 50 ml sosu sojowego
- 40 g świeżego korzenia imbiru
- 400 g panierki panko
- 2 jajka
- 3-4 łyżki stołowe mąki pszennej
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
Krewetki obierz z pancerzy, oczyść i natnij wzdłuż grzbietu. Przygotuj marynatę z sosu sojowego, imbiru i soku z cytryny i zamarynuj krewetki przez 30 minut. Przygotuj sos: pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w cząstki. Przełóż do rondelka, dolej oliwę i gotuj ok. 30 minut. Następnie sos zmiksuj, dopraw solą, pieprzem i schłodź. Po ostudzeniu dodaj posiekane listki kolendry. Każdą krewetkę osobno obtocz w mące, roztrzepanych jajkach doprawionych solą i pieprzem i na koniec w panierce panko. Tak przygotowane krewetki smaż na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Usmażone krewetki podawaj z cząstkami cytryn i sosem.