Proste danie, które zaskoczy was nietypowym smakiem i aromatem. Domowy sos curry, krewetki i ryż to nasza propozycja na dzisiejszy obiad. Co wy na to?
[caption id="attachment_210082" align="aligncenter" width="667"] Shrimps in curry sauce and rice on a plate close-up. vertical top view[/caption]składniki:
- 250 g krewetek
- 1 łyżka czerwonej pasty curry (lub drobno starte: ząbek czosnku, kawałek imbiru, posiekany kawałeczek cebuli i posiekana chili)
- 1/2 łyżki oleju kokosowego (lub innego roślinnego)
- 1 łyżka sosu rybnego
- przyprawy: szczypta mielonego cynamonu, kurkumy, gałki muszkatołowej
- 200 ml mleka kokosowego
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- dla chętnych: szczypta pieprzu cayenne
- limonka do skropienia
- garść liści bazylii
- do podania: 100 g ryżu, użyłam pełnoziarnistego
przyrządzanie:
- Ugotować ryż w lekko osolonej wodzie. Krewetki rozmrozić jeśli były mrożone (np. w chłodnej wodzie), oczyścić, pozostawić ogonki.
- Na patelni podgrzać pastę curry z olejem. Chwilę podsmażyć mieszając drewnianą łyżką. Włożyć krewetki i smażyć po ok. 1 minucie z każdej strony. Skropić sosem rybnym, dodać przyprawy, wymieszać i smażyć jeszcze przez pół minuty.
- Wlać mleko kokosowe i zagotować. Gotować przez ok. 2, 5 minuty, w połowie gotowania dodać pokrojone na połówki i posypane cukrem pomidorki. Skropić limonką, posypać bazylią i opcjonalnie szczyptą pieprzu cayenne. Podawać z ryżem.