Krewetki duszone w aksamitnym sosie cytrynowym. Bardzo prosty przepis dla smakoszy owoców morza.
składniki:
- 250 g krewetek mrożonych lub świeżych
- przyprawy: drobno starte: ząbek czosnku, kawałek imbiru, posiekany kawałeczek cebuli i skórka starta z 1 cytryny
- pół łyżki oleju
- 1 łyżka sosu sojowego lub magi
- szczypta gałki muszkatołowej
- puszka mleka kokosowego
- sok z 1 cytryny
- pół łyżeczki cukru
- garść liści bazylii
przyrządzanie:
- Krewetki rozmrozić jeśli były mrożone, oczyścić, pozostawić ogonki.
- Na patelni podgrzać przyprawy z olejem.
- Chwilę podsmażyć mieszając drewnianą łyżką. Włożyć krewetki i smażyć przez 2 minuty.
- Skropić sosem sojowym, dodać pozostałe przyprawy, wymieszać i smażyć jeszcze przez pół minuty.
- Wlać mleko kokosowe i zagotować. Gotować 8 minut.
- Skropić sokiem z cytryny, posypać bazylią i doprawić solą, pieprzem.