Krewetki duszone w aksamitnym sosie cytrynowym. Bardzo prosty przepis dla smakoszy owoców morza.

składniki:
- 250 g krewetek mrożonych lub świeżych
- przyprawy: drobno starte: ząbek czosnku, kawałek imbiru, posiekany kawałeczek cebuli i skórka starta z 1 cytryny
- pół łyżki oleju
- 1 łyżka sosu sojowego lub magi
- szczypta gałki muszkatołowej
- puszka mleka kokosowego
- sok z 1 cytryny
- pół łyżeczki cukru
- garść liści bazylii
przyrządzanie:
- Krewetki rozmrozić jeśli były mrożone, oczyścić, pozostawić ogonki.
- Na patelni podgrzać przyprawy z olejem.
- Chwilę podsmażyć mieszając drewnianą łyżką. Włożyć krewetki i smażyć przez 2 minuty.
- Skropić sosem sojowym, dodać pozostałe przyprawy, wymieszać i smażyć jeszcze przez pół minuty.
- Wlać mleko kokosowe i zagotować. Gotować 8 minut.
- Skropić sokiem z cytryny, posypać bazylią i doprawić solą, pieprzem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














