Tempura jest popularną potrawą kuchni japońskiej, która wbrew pozorom pochodzi z Portugalii. Tempurę możemy robić ze wszystkiego: ryb, owoców morza, warzyw, a nawet grzybów. Przygotowanie ciasta tempura trwa zaledwie kilka minut. Zobacz nasz przepis na krewetki w tempurze!
czas: 20 minut
liczba porcji: 4 osoby
składniki:
- 10 krewetek królewskich
- 1 żółtko
- 1 szklanka zimnej wody
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- Olej ryżowy
przyrządzanie:
- Krewetki obrać z pancerzy (zostawić ogon) i posypać mąką.
- W dużej misce delikatnie wymieszać wodę, mąkę, jajko i dodać szczyptę soli. Masa powinna być gładka.
- Olej wlać na głęboką patelnię i rozgrzać.
- Zanurzać krewetki w cieście, a następnie w rozgrzanym oleju.
- Usmażone krewetki układać na papierowym ręczniku.
uwagi:
Ciasto powinno być bardzo zimne, więc można dodać dwie kostki lodu.