Uwielbiacie kuchnię japońską? My także! Dlatego dziś przedstawiamy wam pomysł na smaczną przekąskę. Sprawdzi się idealnie na imprezach i spotkaniach rodzinnych. Pasuje do wina czy piwa i do innych napojów bezalkoholowych.
składniki:
- 6 krewetek tygrysich (świeżych lub mrożonych)
- 1 mały bakłażan
- 1 mała cukinia
- 1 mała marchew
- 500 ml oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
- 1-5 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka wody gazowanej lub piwa
- sól i pieprz
przyrządzanie:
- Krewetki rozmrażamy, myjemy i obieramy. Warzywa kroimy w kostkę mniej wiecej o wymiarach 1-2 cm. Przygotowujemy tempurę. Mieszamy mąkę z wodą gazowaną lub piwem i doprawiając ją solą oraz pieprzem. Po wymieszniu powinniśmy uzyskać klejące się ciasto. Zanurzamy w nim warzywa i krewetki, tak aby były całe pokryte tempurą. Do łoku lub głębokim garnku wlewamy olej lub oliwę z oliwek a następnie smażymy przez 5 minut. Możemy podawać przystawkę na talerzykach lub nadziewamy na patyczki.