Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Krokiety po góralsku

Krokiety z ciasta piwnego z nadzieniem z sera bryndza - kapitalne połączenie smaków kuchni góralskiej

przepis z kuchni: polskiej

czas: 20 minut + 30 minut pęcznienia ciasta

liczba porcji: 4

składniki:

Ciasto:
1/2 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki jasnego piwa
3/4 szklanki wody
3 jaja
1/2 łyżeczki soli
po dużej szczypcie pieprzu i gałki muszkatołowej
łyżka oleju
Nadzienie:
200 g bryndzy
2 łyżki jogurtu
2 jaja
3 - 4 ugotowane ziemniaki
pęczek dymki
sól, pieprz
4 łyżki bułki tartej
olej do smażenia

 

przyrządzanie:

Przygotować ciasto: jaja zmiksować z piwem i wodą, dodając stopniowo mąkę, olej, gałkę, sól i pieprz. Na wolnych obrotach miksera miksować kilka minut. Przykryć i odstawić na 30 minut. Następnie – tuż przed smażeniem – dokładnie wymieszać i jeśli jest za gęste dolać nieco piwka.
Przygotować farsz: bryndzę utrzeć z żółtkami, solą (ostrożnie, bo bryndza bywa słona) i piperzem. Ugotowane ziemniaki rozgnieść widelcem, utrzeć z jogurtem, wymieszać z posiekanymi cebulkami. Obie masy połączyć, bardzo dokładnie wymieszać.
Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki. Na środek każdego z nich nałożyć nieco nadzienia, zwinąć w rulon, zwijając brzegi do środka. Każdy z nich maczać w ubitych białkach, następnie w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.